Egylámpa Blog

5 érdekesség a fényképes 3D lámpákról

Szabó Bence
2021.08.03 11:08
5 érdekesség a fényképes 3D lámpákról

Ezen blogcikkünkben összegyűjtöttük nektek az öt legérdekesebb tényt, melyek az Egylámpa fényképes lámpaernyőit jellemzik.

Gyorsan terjed a hír, de talán hozzád még nem jutott el eddig, hogy az egyedi fényképes lámpaernyő, melyet 3D lámpaernyőnek, vagy 3D nyomtatott lámpaernyőnek is nevezhetünk – s ezzel most le is lőttem a poént – nos, 3D nyomtatással készül. Ez az iparban már régebb óta jelen lévő, de ma már a háztartásokban is megjelenő technológia teszi lehetővé az egyedi fényképes lámpa – mint termék – létrejöttét is.

A következőkben öt érdekes tényről lesz szó, melyek az Egylámpa fényképes lámpaernyőit jellemzik.

Gyártási idő

Míg a tömeggyártott fröccsöntött termékek másodperces- de legfeljebb perces nagyságrendű ciklusidővel készülnek el, egy azonos méretű 3D nyomtatott termék gyártásideje jellemzően sokkal hosszabb. Mindemellett azonban egyedi, és olyan termékeket lehet készíteni a technológia segítségével, melyek más módszerrel esetleg drágán, vagy nem is kivitelezhetőek. A 3D nyomtatás technológiának ezt az előnyét használja ki az Egylámpa a fényképes lámpaernyők nyomtatásánál, az egyediségért azonban hosszú gyártási idővel fizet. Az Egylámpa által tradicionálisnak tekintett “12x12x12 cm-es kocka” formájú fotós lámpaernyőjének, gyártásához körülbelül két napra van szükség.

Változtatható lámpaernyőszín

Két faktor is befolyásolja a fényképes lámpaernyő színét. A lámpaernyő anyagát a gyártó határozza meg. Az anyag pedig hordozza az alapszínt, mely a lámpa lekapcsolt állapotában látható, de befolyással bír a felkapcsolt lámpaernyő színhatására is. Ezen mi vásárlók nem tudunk változtatni, azonban lehetőség van más módon is befolyásolni a felkapcsolt állapotú lámpaernyő színét.

Habár az Egylámpa kínálatában csak egyféle anyagból készült lámpaernyő kapható, így is lehetőség van a lámpaernyő színének megváltoztatására. A termék színét felkapcsolt állapotban ugyanis a lámpába csavart LED fényforrás színhőmérséklete is meghatározza. A rendelési folyamat során lehet színes fényforrást is választani, vagy akár otthon is kicserélhető a körte a termék megvásárlása után. Fontos azonban, hogy a lámpaernyő védelme érdekében nem célszerű 7W-os LED-nél nagyobb fogyasztású fényforrást alkalmazni!

A nyomtatófej útja

A 3D képes lámpaernyő lentről felfele haladva rétegenként készül el. A 3D nyomtató kis extrúderfeje adagolja az ömledék állapotban lévő polimer alapanyagot. Mikor elkészül egy réteg a nyomtatófej kicsit feljebb mozdul, és egy újabb szint elkészítésének elébe néz. A korábban említett 12 cm magas lámpaernyő megközelítőleg 1000 rétegből áll. Mire a nyomtatófej befejezi a munkát egy ernyőn, körülbelül 140 km-t tett meg. Ez az egyik oka, hogy kiemelkedő minőséggel bírnak az Egylámpa 3D nyomtatott fényképes termékei.

Lámpaernyő anyaga

A lámpaernyő alapanyaga egy modern műanyag. Ez nem más, mint a Politejsav, vagy rövidítve PLA. Ez az anyag gyakran alkalmazott 3D nyomtatós világban. Érdekesség, hogy természetes növényi alapanyagból (Többnyire kukoricából) készítik. Ennek köszönhetően megfelelő körülmények között biológiai úton lebontható. Az Egylámpa is küldetésének tartja a környezetünket minél kisebb mértékben terhelő termékek előállítását.

Lámpaernyő diyájnok

Ami az Egylámpa 3D nyomtatott termékeit illeti: Minden eredeti és minden egyedi. Vagyis minden lámpaernyődizájn saját. Terveztünk olyan ernyőket, melyeken inkább a fekvő képek mutatnak, vannak olyanok, melyeken egyaránt jól mutat az álló és a fekvő tájolású kép is, és természetesen az álló képekhez is formáltunk burát. Vannak ívelt megjelenésű termékeink, homorú, vagy domború felületekkel, illetve van két három és négy képes változat is. A választék dizájn és méret szempontjából pedig folyamatosan bővül.