Egylámpa Blog

4 iparági terület, ahol hódít a 3D nyomtatás

Sallai András
2021.08.03 10:36
4 iparági terület, ahol hódít a 3D nyomtatás

A 3D nyomtatás korunk egyik leggyorsabban növekvő globális trendje. Hazánkban 2010. év után kezdett el jelentős szerepet betölteni, viszont története és a kezdete a 20. század végére az 1980-as évekhez nyúlik vissza. Azóta számos iparágban megjelent és számtalan innovációt köthetünk a technológiához.

A 3D nyomtatás megjelenése óta eltelt már több mint negyven év, számos iparban kiemelkedő segítséget és megoldást jelent. Összeszedtük nektek azokat az ipari területeket, amelyben a 3D technológia bevonásával további fejlesztések és elképzelések jelentek meg a piacon.

 

Egészségipar

Az egészségügyben protézisek, végtagok pótlására nagyon sok kezdeményezés van. A végtag pótlás a 3D nyomtatott termékkel jelenleg még elmaradt az elvárt áttöréstől. A fogászati és sebészeti területen viszont jobb eredményeket értek el a technológiával, ugyanis az arccsont és a fogak pótlásához, javításához számos termék kapható már a piacon.

Forrás: https://premet.hu/1. ábra Forrás: https://premet.hu/

Az első ábrán 3D nyomtatott arcrekonstrukciós implantátumot láthatunk. Több cég is foglalkozik azzal, miként lehet személyre szabott implantátumot gyártani 3D nyomtással. A gyártási technológia többnyire kiforrott, azonban az egészségügyi infrastrukturális háttér még hiányos, a tömeges mennyiségű személyre szabott 3D nyomtatott implantátum gyártásához és beültetéséhez.

 

Autóipar

Számos lehetőség elérhetővé vált a 3D nyomtatással már az autóiparban is. Vannak próbálkozások a motor egyes elemeinek modellezésére. A legtöbb 3D nyomtatott polimer alapú termék használata a motortérben a nagy hő miatt nem lehetséges, azonban például az autó lámpáit védő búra gyártása folyamatban van és elérhető. Azokat az autóiparban használt alkatrészeket, amiket nem ér közvetlen magas hőhatás, és megoldható a pótlása BPL anyaggal, azt biztosan a közeljövőben hatékonyabb és környezettudatosabb lesz 3D nyomtatott termékekkel pótolni.

 

Hadiipar

A különböző iparágak területeiről sok információ jelenik meg világszerte, hogy a 3D nyomtatással milyen nagy eredményeket érnek el. A 20. század elején a nagyhatalmak meglátták a lehetőséget abban, hogy a hadiiparba is érdemes a 3D nyomtatásból adódó előnyöket kihasználni.

A technológiának köszönhetően egyes bonyolult alkatrészek gyártási ideje felgyorsult, valamint a költségeik visszaszorultak. Mindemellett a nagy kérdés az lett, hogy a nyomtatott termékekkel ugyanolyan biztonságosan és eredményesen használhatók-e a hadiipari cikkek.

Fotó: Courtesy of Oklahoma City Air Logistics Complex2. ábra Fotó: Courtesy of Oklahoma City Air Logistics Complex

Szórakoztatóipar

Nem hagyhatjuk ki az ajándék és dekoráció területet sem. Nagyon sok változás és újdonság érkezett a piacra. A műanyag fröccsöntött tömegcikkek mellett megjelentek a 3D nyomtatott egyedi termékek is. Az egyedi és személyre szabható termékek piacán a technológiának köszönhetően megjelent egy új ajándéktárgy csoport. Ezek az úgynevezett „3D nyomtatott litofán” termékek, amelyek dombornyomott hatású kialakításnak köszönhetően fény hatására „életre kelti” a fényképet. Ez az egyedi, személyre szabható ajándékok egy új generációja, amit a 3D technológia új szintre emel. Ehhez a trendhez kíván csatlakozni az Egylámpa is egyedi megjelenésű és saját tervezésű 3D nyomtatott lámpaernyőivel.

az egylampa.hu terméke3. ábra Egylampa.hu terméke