Egylámpa Blog

A díszlámpa jóval több egy világító eszköznél!

Kausits Veronika
2022.01.14 14:16
A díszlámpa jóval több egy világító eszköznél!

Egy díszlámpa jelentős változást mérhet a hangulatodra. Sokan úgy gondolják, hogy a megfelelő világítás kialakítása egy pofon egyszerű dolog, és nincs szükség hozzá semmilyen információra. Ők minden bizonnyal tévednek. 

Egy díszlámpa jelentős változást mérhet a hangulatodra. Sokan úgy gondolják, hogy a megfelelő világítás kialakítása egy pofon egyszerű dolog, és nincs szükség hozzá semmilyen információra. Ők minden bizonnyal tévednek. Hiszen már bizonyított tény, hogy a belső terek világítása megváltoztathatja bioritmusunkat. A túl sok, de a túl kevés fény sem jó, hiszen hatással van a látásra, a térérzékelésre. Hidd el, sokat profitálhatsz, ha egy-két díszlámpa is helyet kap szobádban..

A kék fényű izzó kerülése a díszlámpa esetében 

A díszlámpa oltása egy bevált dolog a lefekvés előtti órákban, hiszen este “hangulatgyilkos” lehet, ha egy nagy csillár világítja be a szobát. Azonban arra vigyázni kell, hogy ne kék fénnyel ragyogjon az a díszlámpa. Szemünk érzékenyebb erre a fényforrásra, így ugyan dolgoznak az idegsejtek az agyban, csak sajnos az alvás ellen. Ugyanez a helyzet például a TV fényével, tablettel, telefonnal. Hiába alszol megfelelő mennyiségű időt, érezni fogod majd, hogy valami nem az igazi. Érdemes teljes sötétségben aludni, és lefekvés előtt halványabb fényt bevetni. Erre a célra már számos LED izzó kapható, ami ráadásul még energiatakarékos is.

A díszlámpa és az egészség kapcsolata 

Tudtad, hogy a díszlámpa fénye segítheti a szerotonin, azaz az “örömhormon” termelődését? Az már köztudott, hogy a nap fénye feltornázhatja hangulatodat és felvértezhet a depresszió ellen. Ha a napból nem sok jut, a díszlámpa varázsa még mindig bevethető. Az ilyen mesterséges fény is támogathatja a szerotonin gyarapodását, ami számos pozitív hatással jár. Egyrészt megszüntetheti a kívánósságot, hiszen a szervezet az ételek által akarja növelni ezt a hormonszintet, másrészt csökkentheti a premenstruációs szindrómát – levertség, idegesség, sóvárgás –, sőt, akár kivédhető a depresszió kialakulása is. Persze a dolog azért nem ennyire egyszerű, hogy a hosszú téli estén díszlámpa felkapcsolva, könyv a kézben, hanem szükséges a fizikai aktivitás is mellé, meg egy normális étrend a vitaminokkal. 

Egy éjjeli lámpa praktikussága a hálószobában 

Egy ilyen díszlámpa csak a szoba bizonyos részét világítja be, így nagyon jól jön, ha még szívesen olvasgatnál, de a melletted alvót ezzel nem zavarod. Minden díszlámpa általában lágy fényt szór, és az ágy csak egy kisebb részére vetül, így “nem szúrja ki a szemét” az alvó félnek. Különösen praktikus, ha a pároddal teljesen eltérő időbeosztásban vagytok. 

 

Ám van itt még valami, gondoljunk a kicsikre is! Sok gyerkőc még nem mer elaludni teljes sötétségben. Nem igaz? Zseniális megoldás egy halvány, sárga izzójú díszlámpa, amitől dereng némi fény, sőt egész éjjelre is felkapcsolva hagyható, ha ettől jobban érzi magát a gyermek.  

Néhány díszlámpa, hogy feldobd a lakást 

A díszlámpa egy erős dekorációs potenciál. Ha passzol a mennyezeti lámpákhoz és a bútorokhoz, akkor telitalálat! Ráadásul akkor is vonzza a szemet, ha be sincs kapcsolva. Nem utolsó szempont, ha harmonizál a környezete színeivel, hiszen felkapcsolva remek hangulatot, harmóniát kölcsönöz. 

A díszlámpa a háló mellett egy másik központi helye a nappali, ahol a közös tevékenységek, összejövetelek folynak. 

 

Az ‘Egylámpától’ származó díszlámpa a lehető legszemélyesebbé teszi a teret, hiszen fényével kirajzolódik egy kedvenc képes emléked is.