Egylámpa Blog

Klasszikus lámpaernyő után nézzek, vagy van már egyedibb is?

Kausits Veronika
2022.01.14 15:05
Klasszikus lámpaernyő után nézzek, vagy van már egyedibb is?

Manapság tömegével gyártják a szalagon a klasszikus lámpaernyőket, amik sokszor olcsó, környezetszennyező műanyagból halomszámra készülnek. Természetesen akadnak kivételek is, például akik használt textilből álmodnak újszerű klasszikus lámpaernyőt.

Manapság tömegével gyártják a szalagon a klasszikus lámpaernyőket, amik sokszor olcsó, környezetszennyező műanyagból halomszámra készülnek. Természetesen akadnak kivételek is, például akik használt textilből álmodnak újszerű klasszikus lámpaernyőt. Egy biztos, ma már a klasszikussal nem lehet elég személyességet csempészni a világításba, ahhoz már a 3D nyomtatási technika szükséges. 

A klasszikus lámpaernyő már a múlté? 

Ma már lehetőség nyílik klasszikus lámpaernyő vásárlása helyett egyedi terveztetésre akár az interneten keresztül is. A megtervezett lámpaernyőt majd egy modern gyártási eljárással, 3D nyomtatással készítik el, méghozzá sok esetben biopolimer anyagból. 

Egyre jobban személyre szabhatod éjjeli lámpádat, ki tudod választani a dizájnját, méretét,  a hozzá tartozó lámpatest színét és anyagát, és még az izzók közül is válogathatsz. 

A klasszikus lámpaernyő a környezet tükrében  

Világszinten fokozódik a nyomás a fenntarthatóságért, így kétszer is meg kell gondolni minden vásárlást, még egy klasszikus éjjeli lámpa esetében is. A 3D nyomtatási technológia is lehetőséget kínál a fenntarthatóság értelmében környezetbarát anyagból készült tárgyak előállítására. A lámpaernyőket jellemzően újrahasznosítható, vagy kontrollált körülmények között komposztálható anyagokból készítik. (Például minőségi PLA-ból.)

 

A klasszikus lámpaernyő gyártása terén nincs olyan törekvés még, amivel csökkentenék az előállítással és felhasználással keletkezett környezeti károkat. A 3D nyomtatás egy új lehetőség arra, hogy nagyobb piacot szolgáljon ki, ahol a saját ötletek is megmutatkoznak egy termékben. Az egyedi tervezés eddig elképzelhetetlen volt a klasszikus lámpaernyők körében, hiszen előre elkészített dizájnt lehetett megvenni. 

Klasszikus lámpaernyő vagy fényképes 3D lámpa? 

A válasz egyértelmű: a klasszikus lámpaernyők tekintetében egyre kevesebb az újszerűség, elérkezett a 3D nyomtatás innovációja, mely egyébként nemcsak a lakberendezési tárgyak területén hódít, hanem az űrkutatás, orvostudomány, elektronikai ipar, valamint a divat szektorában is. 

 

A klasszikus gyártás mellett a 3D nyomtatással elérhető akár egy tömegeket kiszolgáló gyártás is a PLA (Polylactic sav) segítségével, így egyes egyedi lakásdekorációs tárgyak ára csökkenhet, tehát többek számára elérhetővé válhat.

 

A klasszikus lámpaernyő helyett fényképes búra a helyiségekben

A klasszikus lámpaernyő szinte meg sem közelíti azt a hatást, ha egy kedvenc fotóddal díszítve világít. Nem tudom hogy vagy vele, de ha nem keresel valamit égen-földön, akkor valószínűleg Te sem “égeted” a csillárt meg a spot lámpákat, hanem egy kellemes estét szeretnél eltölteni, vagy épp borozgatni pár baráttal hangulatosabb fényben. 

 

Ha a nappalit nézzük, az eredmény kedvéért érdemes a kanapé mindkét oldalára 3D nyomtatott lámpabúrát helyezni a klasszikus lámpaernyő helyett. Így pont olyanokat helyezel magad köré, amire szívesen ránézel, és ezeket ajánlott az üléshez viszonyított fejmagasságban. 

 

Egy hálószoba nem indokolja, hogy teljes fényáradatban ragyogjon, így legalább két fényképes lámpabúra megteremtheti a kellemes légkört, az egyedi lámpákról pedig az ‘Egylámpa’ gondoskodik.